Δελτίο Τύπου Αφιέρωμα Ain't I A Woman

14/11/2018



Η αναθεώρηση της θέσης της γυναίκας μέσα στον σύγχρονο κόσμο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην ιστορία της εξέλιξης των πολιτισμών. Η γυναίκα ως μέλος του κοινωνικού συστήματος καθυστέρησε αρκετά να κατακτήσει τη θέση που της αρμόζει και παρότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την πορεία της ίσης αντιμετώπισης με το αντίθετο φύλο, η γυναίκα σε πολλά μέρη του κόσμου εξακολουθεί να βρίσκεται σε υποδεέστερη θέση σε σχέση με τον άντρα, να αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο και όχι ως ανθρώπινη υπόσταση, να μην έχει τα στοιχειώδη δικαιώματα ακόμη και για το ίδιο της το σώμα, να οδηγείται ακόμη και στον θάνατο επειδή απλά αποφάσισε να παρακούσει τη φωνή της πατριαρχικής κοινωνίας στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε.

 Image titleImage title

Γυναίκες από διαφορετικά μέρη της υφηλίου, με ιδιαίτερη κουλτούρα και διαφορετικά βιώματα, θα χαρτογραφηθούν σε μια σειρά ταινιών παρουσιάζοντας στο κοινό τον τρόπο που οι ίδιες βλέπουν τα πράγματα,πώς βιώνουν την καθημερινότητα και τι οι ίδιες θα ήθελαν να αλλάξουν στιςυπάρχουσες κοινωνικές δομές.

 

Είσοδος Ελεύθερη| Πρόσβαση σε άτομα μεειδικές ανάγκες (ΑμεΑ)

Image title

Οι ταινίες του αφιερώματος είναι στα ελληνικά ή έχουν ελληνικούς υπότιτλους


Στο αφιέρωμα «Ain’ t I a woman?» θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:

 

«No Más Bebés» της Renee Tahima Pena, σε πρώτη Πανελλήνια Προβολή

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 17:30

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 14:05

 

«Προσεγγίζοντας την ψυχή-Αμαλία Ζογλοπίτου» των Άρη Γαληνού και Τζίνα Γεωργιάδου, σε πρώτη Πανελλήνια Προβολή

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 18:06

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 13:10

 

«Το κορίτσι γυναίκα» της Ευαγγελίας Γούλα

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 17:10

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 10:56

 

«Wadah» της Marie Noelle Moreigne

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 18:00

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 10:00

 

«What Tomorrow Brings» της Beth Murph, σε πρώτη Πανελλήνια Προβολή

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 17:30

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 11:51

 

Προβολές: Αμφιθέατρο Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας

Image title

Image title


Επιπλέον, το αφιέρωμα πλαισιώνουνοι παρακάτω δράσεις:


Έκθεση «Ain’t I a woman?»

13-18 Νοεμβρίου

Φουαγιέ Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας

Το 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest παρουσιάζει την έκθεση «Ain’t I a woman?». Καλλιτέχνες, ζωγράφοι, εικαστικοί οραματίζονται, δημιουργούν και συνθέτουν ένα πολυμορφικό εικαστικό σύμπλεγμα εμπνευσμένο από τη γυναικεία μορφή. Δυναμικές γυναίκες, σκληρά εργαζόμενα γυναίκες, γυναίκες σε τριτοκοσμικές χώρες, καθημερινές ηρωίδες, αποκτούν φωνή και υπόσταση, τσαλακώνονται μπροστά στο φακό και μας δείχνουν την αλήθεια τους.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Λυδία Ιωάννου, Χριστίνα Νίκου, Άννα Γιαννικοπούλου και ο φωτογράφος Ιωάννης Γαβριήλ. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από το project «Κοίτα Με» της Τούλας Ακρίβου.

 

Συζήτηση «Ain’t I a woman»

Σάββατο 17 Νοεμβρίου  17:00-19:00

Ξενοδοχείο Παλίρροια «Αίθουσα Κλεοπάτρα»

 

Συζήτηση σχετικά με την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών.  Με ειδική αναφορά στην σύγχρονη κοινωνία, θα γίνει μια συνολική προσπάθεια για την εστίαση σε σημαντικά θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

Εισηγητές: η τραγουδοποιός Νένα Βενετσάνου, η ζωγράφος-σκιτσογράφος και ακτιβίστρια Σόνια Μητραλιά, η ραδιοφωνική παραγωγός Ντέπυ Βρεττού και οι σκηνοθέτιδες Marie Noelle Moreigne και Ευαγγελία Γούλα


Image title


Εγγραφή στο Docfest Newsletter